Hvad er projektiv identifikation?

OM PROJEKTIV IDENTIFIKATION

Projektiv identifikation finder sted, når vi gør os til noget, andre siger, vi er. Vi identificerer os med en andens projektioner af os og bliver dermed til noget, vi ikke er.

En unge adelskvinde giver efter for presset, ifører sig en hat, hun ikke har lyst til at have på og forsøger at være lige så festlig som en anden adelsdame siger, at hun er eller plejer at være.

Årsagen til, at adelsdamen gennemfører en projektiv identifikation, kan være, at hun falder for den andens billede af hende. Hun er måske ikke helt så festlig i sig selv, men har lyst til at være det, så hun identificerer sig med den andens billede af, at hun er festlig.

Det centrale er, at hun gør sig til noget, hun ikke er, fordi en anden godt kan lide det. Når vi gør den slags, overskrider vi vores egne grænser i håbet om accept og kærlighed. Og det er ikke noget, vi får det godt af.

“Du er da altid så sjov”, “Du er altid glad”, og “Den slags kan du da ikke lide” er blot eksempler på projektioner, vi kan vælge at identificere os med. Gør vi det, får vi måske umiddelbar accept, ikke som den vi i virkeligheden er, men af det billede, den anden har af os. Til at overleve på kan det måske varme lidt, men til at leve et godt liv rækker det ikke. Dertil er der simpelthen for lidt interesse og omsorg for, hvem vi er.

Du kan læse mere herom og lignende emner i Gør Verden Smukkere bøgerne.

KH

Per

Leave a comment

CXOPeople ApS · Risvangen 5 · 2700 Brønshøj · Danmark · +45 26 44 17 27 · info@CXOPeople.com · CVR 40916911

Følg os på de sociale medier

CXOPeople.com 2021. All Rights Reserved.

kreditkort
Valuta
DKKDansk krone
EUR Euro