Om kreativitet

OM KREATIVITET

På illustrationen har prinsessen fået forstyrret sin kreativitet i den tidlige barndom. Hendes lyst til at skabe er nogenlunde intakt, men hun mærker stadig sorgen fra dronningens misbilligelse, når hun skal til at være kreativ. Det har to uheldige konsekvenser. For det første får hun ikke skabt noget. For det andet vil det, hun eventuelt måtte få skabt, være præget af, at hun ikke har øvet sig, fordi hun netop ikke har måttet eksperimentere og lege – og herigennem har udviklet sig.

Det er vigtigt, at turde dumme sig – det er jo netop forudsætningen for at kunne blive klogere. Tør vi ikke stille dumme spørgsmål eller male grimme billeder, så udvikler vi os ikke. En opvækst i et overkreativt miljø kan skabe så store forventninger, at det næsten er umuligt at leve op til den kreative standard. Er du bange for at dumme dig, bliver du jo ikke dygtigere, og så stopper udviklingen på det punkt. En opvækst i et ikke-kreativt miljø, hvor der ikke er familiemæssige traditioner for kreativitet, eller det ligefrem er ugleset at være kreativ, sker der naturligvis ikke en kreativ stimulering, med mindre der er en rollemodel i tilknytning til familien – fx. en lærer, kammerat eller nabo.

Mennesket er født kreativt, men kan gennem opvækst i et over- eller ikke-kreativt miljø få forstyrret kreativiteten.
Et menneskes jeg består af mindst 3 indre figurer: “Mig”, mor og far samt eventuelle andre centrale overgangspersoner. Når vi i daglig tale siger ”jeg mener, at…”, så er det måske i virkeligheden vores indre mor eller far, der er hovedtaler på et specifikt område. I jeg’et er der ikke nødvendigvis enighed mellem “mig”, mor og far. I mange tilfælde eksisterer et ubevidst diktatur, hvor en ureflekteret del af jeg’et bestemmer.
Jeg’ets struktur har betydning i forhold til den indre ressourcemæssige opbakning. Har din mor eller far et anstrengt forhold til kreativitet, mangler du sikkert indre opbakning og mærker sandsynligvis en indre konflikt i stedet. Læs mere i Gør Verden Smukkere 1

Leave a comment

CXOPeople ApS · Risvangen 5 · 2700 Brønshøj · Danmark · +45 26 44 17 27 · info@CXOPeople.com · CVR 40916911

Følg os på de sociale medier

CXOPeople.com 2022. All Rights Reserved.

kreditkort
Valuta